top of page
  • Yazarın fotoğrafı

Sağlık Alanında Yapay Zeka Uygulamalarının Kullanımı

Güncelleme tarihi: 18 Eyl 2023

Yapay zeka (YK) tüm alanlarda olduğu gibi Sağlık alanında da hızla gelişmektedir. Hiç kuşkusuz bu gelişmeler insan sağlığı açısından önemli faydalar sağlamaktadır. İşte bazı örnekler:



Hastane Dünyası Makale  Sağlık Alanında Yapay Zeka Uygulamaları


Teşhis:


Yapay zeka, hastanın semptomlarını tıpkı bir doktor gibi değerlendirerek doğru teşhis koyma konusunda doktorlara yardımcı olabilmektedir. Buna ilişkin son yıllarda yapay zeka destekli hasta bilgi yönetimi sistemleri(HBYS) geliştirilmiştir. Ayrıca derin öğrenme teknikleri kullanılarak tıbbi görüntülerdeki anormallikler daha hızlı ve etkin tespit edilebilmektedir.

İlaç keşfi:


Yapay zeka, günümüzde ilaç keşfi sürecini daha etkin ve daha hızlandırmak için kullanılabilmektedir. Örneğin, makine öğrenme algoritmaları ile milyonlarca bileşik arasından potansiyel tedaviler daha hızlı tespit edilebilmektedir.


Kişiselleştirilmiş tedavi:


Yapay zeka, hastaların genetik, biyokimyasal ve diğer özelliklerine dayalı olarak hastalara kişiselleştirilmiş tedavi önerileri sunabilmektedir. Bu sayede hastalıklar daha erken teşhis edilebilmekte ve buna ilişkin özel bir tedavi planı oluşturulabilmektedir.


Sağlık yönetimi:


Günümüzde veri analizi her alanda olduğu gibi sağlık alanında da giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Yapay zeka uygulamaları ile hastaların sağlık durumları izlenebilmekte ve buna ilişkin veri analizleri sayesinde hastalıklar süreçleri tahmin edilebilmektedir.



Robotik cerrahi:


Yapay zeka destekli robotik cerrahi sağlık alanında gelecek vadetmektedir. Robotik cerrahi, düşük risk ve daha az invazif prosedür ile daha hassas çalışarak, ameliyat süresini kısaltabilmektedir. Bu hastanın iyileşme sürecinin hızlanmasına katkıda bulunmaktadır.



Bu örnekler sağlık alanındaki yapay zeka uygulamaların küçük bir bölümünü oluşturmaktadır. Yapay zeka, gelecekte tıp ve sağlık alanında birçok farklı potansiyel sağlayabilir. Bu potansiyel gelişmeler beraberinde veri gizliliği, etik ve diğer konularda ki endişeleri beraberinde getirmektedir. Buna ilişkin tartışmalar ve düzenlemeler devam etmektedir.

bottom of page